תנ"ך על הפרק - אסתר ג - מדוע נגזרה הגזירה הנוראה על עם ישראל? / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

אסתר ג

822 / 929
היום

הפרק

אַחַ֣ר ׀ הַדְּבָרִ֣ים הָאֵ֗לֶּה גִּדַּל֩ הַמֶּ֨לֶךְ אֲחַשְׁוֵר֜וֹשׁ אֶת־הָמָ֧ן בֶּֽן־הַמְּדָ֛תָא הָאֲגָגִ֖י וַֽיְנַשְּׂאֵ֑הוּ וַיָּ֙שֶׂם֙ אֶת־כִּסְא֔וֹ מֵעַ֕ל כָּל־הַשָּׂרִ֖ים אֲשֶׁ֥ר אִתּֽוֹ׃וְכָל־עַבְדֵ֨י הַמֶּ֜לֶךְ אֲשֶׁר־בְּשַׁ֣עַר הַמֶּ֗לֶךְ כֹּרְעִ֤ים וּמִֽשְׁתַּחֲוִים֙ לְהָמָ֔ן כִּי־כֵ֖ן צִוָּה־ל֣וֹ הַמֶּ֑לֶךְ וּמָ֨רְדֳּכַ֔י לֹ֥א יִכְרַ֖ע וְלֹ֥א יִֽשְׁתַּחֲוֶֽה׃וַיֹּ֨אמְר֜וּ עַבְדֵ֥י הַמֶּ֛לֶךְ אֲשֶׁר־בְּשַׁ֥עַר הַמֶּ֖לֶךְ לְמָרְדֳּכָ֑י מַדּ֙וּעַ֙ אַתָּ֣ה עוֹבֵ֔ר אֵ֖ת מִצְוַ֥ת הַמֶּֽלֶךְ׃וַיְהִ֗יבאמרםכְּאָמְרָ֤םאֵלָיו֙ י֣וֹם וָי֔וֹם וְלֹ֥א שָׁמַ֖ע אֲלֵיהֶ֑ם וַיַּגִּ֣ידוּ לְהָמָ֗ן לִרְאוֹת֙ הֲיַֽעַמְדוּ֙ דִּבְרֵ֣י מָרְדֳּכַ֔י כִּֽי־הִגִּ֥יד לָהֶ֖ם אֲשֶׁר־ה֥וּא יְהוּדִֽי׃וַיַּ֣רְא הָמָ֔ן כִּי־אֵ֣ין מָרְדֳּכַ֔י כֹּרֵ֥עַ וּמִֽשְׁתַּחֲוֶ֖ה ל֑וֹ וַיִּמָּלֵ֥א הָמָ֖ן חֵמָֽה׃וַיִּ֣בֶז בְּעֵינָ֗יו לִשְׁלֹ֤ח יָד֙ בְּמָרְדֳּכַ֣י לְבַדּ֔וֹ כִּֽי־הִגִּ֥ידוּ ל֖וֹ אֶת־עַ֣ם מָרְדֳּכָ֑י וַיְבַקֵּ֣שׁ הָמָ֗ן לְהַשְׁמִ֧יד אֶת־כָּל־הַיְּהוּדִ֛ים אֲשֶׁ֛ר בְּכָל־מַלְכ֥וּת אֲחַשְׁוֵר֖וֹשׁ עַ֥ם מָרְדֳּכָֽי׃בַּחֹ֤דֶשׁ הָרִאשׁוֹן֙ הוּא־חֹ֣דֶשׁ נִיסָ֔ן בִּשְׁנַת֙ שְׁתֵּ֣ים עֶשְׂרֵ֔ה לַמֶּ֖לֶךְ אֲחַשְׁוֵר֑וֹשׁ הִפִּ֣יל פּוּר֩ ה֨וּא הַגּוֹרָ֜ל לִפְנֵ֣י הָמָ֗ן מִיּ֧וֹם ׀ לְי֛וֹם וּמֵחֹ֛דֶשׁ לְחֹ֥דֶשׁ שְׁנֵים־עָשָׂ֖ר הוּא־חֹ֥דֶשׁ אֲדָֽר׃וַיֹּ֤אמֶר הָמָן֙ לַמֶּ֣לֶךְ אֲחַשְׁוֵר֔וֹשׁ יֶשְׁנ֣וֹ עַם־אֶחָ֗ד מְפֻזָּ֤ר וּמְפֹרָד֙ בֵּ֣ין הָֽעַמִּ֔ים בְּכֹ֖ל מְדִינ֣וֹת מַלְכוּתֶ֑ךָ וְדָתֵיהֶ֞ם שֹׁנ֣וֹת מִכָּל־עָ֗ם וְאֶת־דָּתֵ֤י הַמֶּ֙לֶךְ֙ אֵינָ֣ם עֹשִׂ֔ים וְלַמֶּ֥לֶךְ אֵין־שֹׁוֶ֖ה לְהַנִּיחָֽם׃אִם־עַל־הַמֶּ֣לֶךְ ט֔וֹב יִכָּתֵ֖ב לְאַבְּדָ֑ם וַעֲשֶׂ֨רֶת אֲלָפִ֜ים כִּכַּר־כֶּ֗סֶף אֶשְׁקוֹל֙ עַל־יְדֵי֙ עֹשֵׂ֣י הַמְּלָאכָ֔ה לְהָבִ֖יא אֶל־גִּנְזֵ֥י הַמֶּֽלֶךְ׃וַיָּ֧סַר הַמֶּ֛לֶךְ אֶת־טַבַּעְתּ֖וֹ מֵעַ֣ל יָד֑וֹ וַֽיִּתְּנָ֗הּ לְהָמָ֧ן בֶּֽן־הַמְּדָ֛תָא הָאֲגָגִ֖י צֹרֵ֥ר הַיְּהוּדִֽים׃וַיֹּ֤אמֶר הַמֶּ֙לֶךְ֙ לְהָמָ֔ן הַכֶּ֖סֶף נָת֣וּן לָ֑ךְ וְהָעָ֕ם לַעֲשׂ֥וֹת בּ֖וֹ כַּטּ֥וֹב בְּעֵינֶֽיךָ׃וַיִּקָּרְאוּ֩ סֹפְרֵ֨י הַמֶּ֜לֶךְ בַּחֹ֣דֶשׁ הָרִאשׁ֗וֹן בִּשְׁלוֹשָׁ֨ה עָשָׂ֣ר יוֹם֮ בּוֹ֒ וַיִּכָּתֵ֣ב כְּֽכָל־אֲשֶׁר־צִוָּ֣ה הָמָ֡ן אֶ֣ל אֲחַשְׁדַּרְפְּנֵֽי־הַ֠מֶּלֶךְ וְֽאֶל־הַפַּח֞וֹת אֲשֶׁ֣ר ׀ עַל־מְדִינָ֣ה וּמְדִינָ֗ה וְאֶל־שָׂ֤רֵי עַם֙ וָעָ֔ם מְדִינָ֤ה וּמְדִינָה֙ כִּכְתָבָ֔הּ וְעַ֥ם וָעָ֖ם כִּלְשׁוֹנ֑וֹ בְּשֵׁ֨ם הַמֶּ֤לֶךְ אֲחַשְׁוֵרֹשׁ֙ נִכְתָּ֔ב וְנֶחְתָּ֖ם בְּטַבַּ֥עַת הַמֶּֽלֶךְ׃וְנִשְׁל֨וֹחַ סְפָרִ֜ים בְּיַ֣ד הָרָצִים֮ אֶל־כָּל־מְדִינ֣וֹת הַמֶּלֶךְ֒ לְהַשְׁמִ֡יד לַהֲרֹ֣ג וּלְאַבֵּ֣ד אֶת־כָּל־הַ֠יְּהוּדִים מִנַּ֨עַר וְעַד־זָקֵ֨ן טַ֤ף וְנָשִׁים֙ בְּי֣וֹם אֶחָ֔ד בִּשְׁלוֹשָׁ֥ה עָשָׂ֛ר לְחֹ֥דֶשׁ שְׁנֵים־עָשָׂ֖ר הוּא־חֹ֣דֶשׁ אֲדָ֑ר וּשְׁלָלָ֖ם לָבֽוֹז׃פַּתְשֶׁ֣גֶן הַכְּתָ֗ב לְהִנָּ֤תֵֽן דָּת֙ בְּכָל־מְדִינָ֣ה וּמְדִינָ֔ה גָּל֖וּי לְכָל־הָֽעַמִּ֑ים לִהְי֥וֹת עֲתִדִ֖ים לַיּ֥וֹם הַזֶּֽה׃הָֽרָצִ֞ים יָצְא֤וּ דְחוּפִים֙ בִּדְבַ֣ר הַמֶּ֔לֶךְ וְהַדָּ֥ת נִתְּנָ֖ה בְּשׁוּשַׁ֣ן הַבִּירָ֑ה וְהַמֶּ֤לֶךְ וְהָמָן֙ יָשְׁב֣וּ לִשְׁתּ֔וֹת וְהָעִ֥יר שׁוּשָׁ֖ן נָבֽוֹכָה׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

מדוע נגזרה הגזירה הנוראה על עם ישראל?

הקדמה

בפרק ג' במגילת אסתר מסופר שמרדכי לא השתחוה להמן, ולכן המן כעס עליו ורצה להרוג את כל היהודים. המן הציע את הצעתו לאחשורוש, ואחשורוש הסכים.

כל הפרק עוסק רק בצד הארצי של הגזירה: מה גרם להמן לגזור אותה.

אבל יש לשאול מהצד האלקי: מדוע הסכים ד' שתיגזר גזירה נוראה כזו על עם ישראל?

לשם השוואה נעיין בספר שופטים, שם הנביא מציין שוב ושוב מהי הסיבה האלקית לעונשם של ישראל. כך נאמר שם: "ויעשו בני ישראל את הרע בעיני ד'... ויחר אף ד' בישראל, וימכרם ביד כושן רשעתים" (ג, ח), וכן: "ויֹסִפו בני ישראל לעשות הרע בעיני ד', ויחזק ד' את עגלון מלך מואב על ישראל, על כי עשו הרע בעיני ד'" (שם, יב), ועוד פעמים רבות בצורה דומה (שופטים ד, א; ו, א; י, ו; יג, א). ואילו במגילה נאמרה רק הסיבה האנושית לגזירה הקשה, אך לא כתוב מה היתה הסיבה האלקית לגזירה זו!

א. הסברי חז"ל בגמרא ובמדרש

חז"ל בגמרא ובמדרש עסקו בשאלה זו.

1. הגמרא במסכת מגילה

כך נאמר בגמרא במסכת מגילה (יב ע"א):

שאלו תלמידיו את רבי שמעון בן יוחאי: מפני מה נתחייבו שונאיהן של ישראל שבאותו הדור כליה?
אמר להם: אמרו אתם.
אמרו לו: מפני שנהנו מסעודתו של אותו רשע.
אמר להם: אם כן שבשושן יהרגו, שבכל העולם כולו אל יהרגו!
אמרו לו: אמור אתה!
אמר להם: מפני שהשתחוו לצלם. [רש"י: שהשתחוו לצלם - בימי נבוכדנצר.]
אמרו לו: וכי משוא פנים יש בדבר? [רש"י: וכי משוא פנים יש בדבר - איך זכו לנס?]
אמר להם: הם לא עשו אלא לפנים [רש"י: הם עשו לפנים - מיראה], אף הקדוש ברוך הוא לא עשה עמהן אלא לפנים, והיינו דכתיב: 'כי לא עִנָה מלבו' (איכה ג, לג).

יש לדון באריכות בגמרא זו, אבל במאמר קצר זה לא נאריך בה. מכל מקום הגמרא עסקה בשאלה מדוע נגזרה הגזירה, וענתה עליה שתי תשובות: תלמידיו של רשב"י אמרו: מפני שנהנו מסעודתו של אותו רשע, ורשב"י אמר: מפני שהשתחוו לצלם בימי נבוכדנצר.

רשב"י דחה את הטעם של תלמידיו, והמסקנה היא הטעם השני: מפני שהשתחוו לצלם של נבוכדנצר.

2. המדרש בשיר השירים רבה

במדרש שיר השירים רבה (ז, ח) נאמרה תשובה לדחיה של רשב"י!

כך נאמר שם:

למה באו ישראל בספק בימי המן?
רבנן ורשב"י.
רבנן אמרי: על שעבדו ישראל עבודת כוכבים,
ור' שמעון אמר: על שאכלו מתבשיל הגוים.
אמרו לו: והלא לא אכלו סעודה אלא אנשי שושן הבירה בלבד! הדא הוא דכתיב: 'ובמלאת הימים האלה' (אסתר א, ה).
אמר להם: והלא כל ישראל עֲרֵבין אילין באילין, דכתיב: 'וכשלו איש באחיו' - איש בעון אחיו (ויקרא כו, לז).

במדרש יש שני הבדלים עיקריים לעומת הגמרא:

  1. במדרש התחלפו השמות לעומת הנאמר בגמרא, ומה שמופיע בגמרא בשם תלמידי רשב"י, מופיע במדרש בשם רשב"י, ומה שמופיע בגמרא בשם רשב"י מופיע במדרש בשם רבנן.
  2. על השאלה שנשאלה בגמרא: "אם כן שבשושן יהרגו שבכל העולם אל יהרגו" נאמר במדרש שאף על פי שרק יהודי שושן השתתפו בסעודה, מכל מקום הגזירה נגזרה על כל היהודים בגלל הערבות שכל ישראל ערבים זה בזה.

גם רש"י בפירושו למגילת אסתר (ד, א) הביא את שני הטעמים: "ומרדכי ידע - בעל החלום אמר לו שהסכימו העליונים לכך לפי שהשתחוו לצלם בימי נבוכדנצר, ושנהנו מסעודת אחשורוש".

3. כיצד יתכן שבגלל אכילה ממאכלים אסורים נגזרה גזירה כל כך חמורה?

שאלו המפרשים ("מנות הלוי" על מגילת אסתר, "משמרות כהונה" על הגמרא, ועוד): הטעם של ההשתחוואה לצלם מובן שבגללו נגזרה גזירה כל כך חמורה, שהרי עבודה זרה זו העבירה החמורה ביותר בתורה, שחייבים עליה עונש מות, ואף נצטוינו למסור את הנפש כדי לא לעבור עליה. אבל כיצד יתכן שבגלל אכילה ממאכלי אחשורוש נגזרה עליהם גזירה כל כך חמורה? והרי על מאכלים אסורים אין עונש של מיתת בית דין, ולא נצטוינו למסור את הנפש כדי לא לעבור עליהם!

ועוד שהגמרא במסכת מגילה, באותו דף עצמו (יב ע"א), אומרת שהמאכלים היו בהשגחת מרדכי היהודי!

הסבירו המפרשים (הנ"ל) שאכן הבעיה היתה לא באכילת אוכל שאינו כשר, אלא בעצם ההשתתפות בסעודה. מדוע? הגמרא (יא ע"ב) מסבירה שאחשורוש ערך את הסעודה כדי לבטא את העובדה שעברו שבעים שנה מגלות בבל, וישראל לא נגאלו, ומתוך כך, לפי הבנתו המוטעית של אחשורוש, הם לא יגאלו יותר לעולם! בהשתתפות היהודים שגרו בשושן בסעודה זו ובאכילתם באותה סעודה היה חילול השם נורא ואיום, כאילו הם מודים שהם לא יגאלו! ועל כך התחייבו כל ישראל מיתה מדין ערבות.

ב. מדוע החטא אינו כתוב במגילה?

יש לשאול: מדוע ההסברים שאמרו חז"ל אינם מפורשים במגילה עצמה?

יש לציין שהמשתה אמנם נזכר במגילה, אך לא נאמר שם בפירוש שהיהודים השתתפו בו, אלא: "ובמלואת הימים האלה עשה המלך לכל העם הנמצאים בשושן הבירה [כולל היהודים (ד, טז)] למגדול ועד קטן משתה שבעת ימים בחצר גנת ביתן המלך" (אסתר א, ה), וממילא כמובן לא כתוב שהיה בכך חטא, ובודאי שלא כתוב שזו הסיבה לעונש. לעומת זאת חטא ההשתחוואה לצלם כלל אינו כתוב במגילה, אלא רק בספר דניאל!

יש לשאול אם כן: מדוע החטא אינו כתוב במגילה כלל, או אינו כתוב בפירוש?

על שאלה זו יש לענות על פי מה שכתב רש"י בפרשת בהעלתך. רש"י כתב שם (ט, א) שספר במדבר פתח בפרשת מנין בני ישראל, אף על פי שהיא נאמרה בחדש השני (א, א), ולא פתח בפרשת הפסח, אף על פי שהיא נאמרה בחדש הראשון (ט, א), "מפני שהוא גנותם של ישראל, שכל ארבעים שנה שהיו ישראל במדבר לא הקריבו אלא פסח זה בלבד". נמצאנו למדים, שהתורה נזהרת שלא לפתוח ספר בגנותם של ישראל.

על פי זה מובן מדוע לא כתוב בתחילת מגילת אסתר שבני ישראל נהנו מסעודתו של אותו רשע, או שהשתחוו לצלם שעשה נבוכדנצר, כיון שהמגילה לא רצתה לפתוח בגנותם של ישראל!

יש להוסיף שבחומש במדבר הגנות אינה מפורשת, שהרי לא מפורש שבני ישראל לא הקריבו אלא פסח זה בלבד, אלא אדרבה, שם כתוב שבני ישראל כן עשו את הפסח, ואפילו האנשים שהיו טמאים ולא יכלו לעשות את הפסח, באו אל משה ואמרו לו שהם רוצים לעשותו. אף על פי כן, כיון ששם רמוזה הגנות שרק באותה שנה עשו בני ישראל את הפסח, ולא בשאר השנים שהיו במדבר, לא פתח החומש בפרשה זו. קל וחומר שהמגילה לא רצתה לפתוח בכך שהיהודים השתחוו לצלם של נבוכדנצר, או שהם נהנו מסעודתו של אותו רשע.

יש לציין שבמקומות רבים הסבירו המפרשים את השינוי בסדר הפסוקים או את השמטת הדברים הרעים שעשו ישראל על פי יסוד זה של הסתרת גנותם של ישראל ושל גדולי ישראל, ובמקום נוסף אמרו חז"ל שלא רצה הקב"ה לפתוח ספר בגנותם של ישראל: בתנא דבי אליהו רבה (פרק י"א) נאמר שפרשת פילגש בגבעה לא נכתבה בתחילת ספר שופטים, אף על פי שהיא היתה בתחילת התקופה - כדי להסתיר את גנותם של ישראל, שלא יאמרו הגויים שישראל חטאו בחטא חמור כל כך מיד בכניסתם לארץ.

יהי רצון שלא נחטא, ושניזהר תמיד בכבודם של ישראל, ומתוך כך נזכה לגאולה השלמה בקרוב.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך