תנ"ך על הפרק - דברים כ - כי ד' אלקיכם ההֹלך עמכם להלחם לכם עם אֹיביכם להושיע אתכם / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

דברים כ

173 / 929
היום

הפרק

דִּינֵי מִלְחָמָה, וּבֵינֵיהֶם: היחס לְשִׁבְעָה עַמִּים, עֲצֵי מַאֲכָל בְּעֵת מָצוֹר

כִּֽי־תֵצֵ֨א לַמִּלְחָמָ֜ה עַל־אֹיְבֶ֗יךָ וְֽרָאִ֜יתָ ס֤וּס וָרֶ֙כֶב֙ עַ֚ם רַ֣ב מִמְּךָ֔ לֹ֥א תִירָ֖א מֵהֶ֑ם כִּֽי־יְהוָ֤ה אֱלֹהֶ֙יךָ֙ עִמָּ֔ךְ הַמַּֽעַלְךָ֖ מֵאֶ֥רֶץ מִצְרָֽיִם׃וְהָיָ֕ה כְּקָֽרָבְכֶ֖ם אֶל־הַמִּלְחָמָ֑ה וְנִגַּ֥שׁ הַכֹּהֵ֖ן וְדִבֶּ֥ר אֶל־הָעָֽם׃וְאָמַ֤ר אֲלֵהֶם֙ שְׁמַ֣ע יִשְׂרָאֵ֔ל אַתֶּ֨ם קְרֵבִ֥ים הַיּ֛וֹם לַמִּלְחָמָ֖ה עַל־אֹיְבֵיכֶ֑ם אַל־יֵרַ֣ךְ לְבַבְכֶ֗ם אַל־תִּֽירְא֧וּ וְאַֽל־תַּחְפְּז֛וּ וְאַל־תַּֽעַרְצ֖וּ מִפְּנֵיהֶֽם׃כִּ֚י יְהוָ֣ה אֱלֹֽהֵיכֶ֔ם הַהֹלֵ֖ךְ עִמָּכֶ֑ם לְהִלָּחֵ֥ם לָכֶ֛ם עִם־אֹיְבֵיכֶ֖ם לְהוֹשִׁ֥יעַ אֶתְכֶֽם׃וְדִבְּר֣וּ הַשֹּֽׁטְרִים֮ אֶל־הָעָ֣ם לֵאמֹר֒ מִֽי־הָאִ֞ישׁ אֲשֶׁ֨ר בָּנָ֤ה בַֽיִת־חָדָשׁ֙ וְלֹ֣א חֲנָכ֔וֹ יֵלֵ֖ךְ וְיָשֹׁ֣ב לְבֵית֑וֹ פֶּן־יָמוּת֙ בַּמִּלְחָמָ֔ה וְאִ֥ישׁ אַחֵ֖ר יַחְנְכֶֽנּוּ׃וּמִֽי־הָאִ֞ישׁ אֲשֶׁר־נָטַ֥ע כֶּ֙רֶם֙ וְלֹ֣א חִלְּל֔וֹ יֵלֵ֖ךְ וְיָשֹׁ֣ב לְבֵית֑וֹ פֶּן־יָמוּת֙ בַּמִּלְחָמָ֔ה וְאִ֥ישׁ אַחֵ֖ר יְחַלְּלֶֽנּוּ׃וּמִֽי־הָאִ֞ישׁ אֲשֶׁר־אֵרַ֤שׂ אִשָּׁה֙ וְלֹ֣א לְקָחָ֔הּ יֵלֵ֖ךְ וְיָשֹׁ֣ב לְבֵית֑וֹ פֶּן־יָמוּת֙ בַּמִּלְחָמָ֔ה וְאִ֥ישׁ אַחֵ֖ר יִקָּחֶֽנָּה׃וְיָסְפ֣וּ הַשֹּׁטְרִים֮ לְדַבֵּ֣ר אֶל־הָעָם֒ וְאָמְר֗וּ מִי־הָאִ֤ישׁ הַיָּרֵא֙ וְרַ֣ךְ הַלֵּבָ֔ב יֵלֵ֖ךְ וְיָשֹׁ֣ב לְבֵית֑וֹ וְלֹ֥א יִמַּ֛ס אֶת־לְבַ֥ב אֶחָ֖יו כִּלְבָבֽוֹ׃וְהָיָ֛ה כְּכַלֹּ֥ת הַשֹּׁטְרִ֖ים לְדַבֵּ֣ר אֶל־הָעָ֑ם וּפָֽקְד֛וּ שָׂרֵ֥י צְבָא֖וֹת בְּרֹ֥אשׁ הָעָֽם׃כִּֽי־תִקְרַ֣ב אֶל־עִ֔יר לְהִלָּחֵ֖ם עָלֶ֑יהָ וְקָרָ֥אתָ אֵלֶ֖יהָ לְשָׁלֽוֹם׃וְהָיָה֙ אִם־שָׁל֣וֹם תַּֽעַנְךָ֔ וּפָתְחָ֖ה לָ֑ךְ וְהָיָ֞ה כָּל־הָעָ֣ם הַנִּמְצָא־בָ֗הּ יִהְי֥וּ לְךָ֛ לָמַ֖ס וַעֲבָדֽוּךָ׃וְאִם־לֹ֤א תַשְׁלִים֙ עִמָּ֔ךְ וְעָשְׂתָ֥ה עִמְּךָ֖ מִלְחָמָ֑ה וְצַרְתָּ֖ עָלֶֽיהָּ׃וּנְתָנָ֛הּ יְהוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ בְּיָדֶ֑ךָ וְהִכִּיתָ֥ אֶת־כָּל־זְכוּרָ֖הּ לְפִי־חָֽרֶב׃רַ֣ק הַ֠נָּשִׁים וְהַטַּ֨ף וְהַבְּהֵמָ֜ה וְכֹל֩ אֲשֶׁ֨ר יִהְיֶ֥ה בָעִ֛יר כָּל־שְׁלָלָ֖הּ תָּבֹ֣ז לָ֑ךְ וְאָֽכַלְתָּ֙ אֶת־שְׁלַ֣ל אֹיְבֶ֔יךָ אֲשֶׁ֥ר נָתַ֛ן יְהוָ֥ה אֱלֹהֶ֖יךָ לָֽךְ׃כֵּ֤ן תַּעֲשֶׂה֙ לְכָל־הֶ֣עָרִ֔ים הָרְחֹקֹ֥ת מִמְּךָ֖ מְאֹ֑ד אֲשֶׁ֛ר לֹא־מֵעָרֵ֥י הַגּֽוֹיִם־הָאֵ֖לֶּה הֵֽנָּה׃רַ֗ק מֵעָרֵ֤י הָֽעַמִּים֙ הָאֵ֔לֶּה אֲשֶׁר֙ יְהוָ֣ה אֱלֹהֶ֔יךָ נֹתֵ֥ן לְךָ֖ נַחֲלָ֑ה לֹ֥א תְחַיֶּ֖ה כָּל־נְשָׁמָֽה׃כִּֽי־הַחֲרֵ֣ם תַּחֲרִימֵ֗ם הַחִתִּ֤י וְהָאֱמֹרִי֙ הַכְּנַעֲנִ֣י וְהַפְּרִזִּ֔י הַחִוִּ֖י וְהַיְבוּסִ֑י כַּאֲשֶׁ֥ר צִוְּךָ֖ יְהוָ֥ה אֱלֹהֶֽיךָ׃לְמַ֗עַן אֲשֶׁ֨ר לֹֽא־יְלַמְּד֤וּ אֶתְכֶם֙ לַעֲשׂ֔וֹת כְּכֹל֙ תּֽוֹעֲבֹתָ֔ם אֲשֶׁ֥ר עָשׂ֖וּ לֵֽאלֹהֵיהֶ֑ם וַחֲטָאתֶ֖ם לַיהוָ֥ה אֱלֹהֵיכֶֽם׃כִּֽי־תָצ֣וּר אֶל־עִיר֩ יָמִ֨ים רַבִּ֜ים לְֽהִלָּחֵ֧ם עָלֶ֣יהָ לְתָפְשָׂ֗הּ לֹֽא־תַשְׁחִ֤ית אֶת־עֵצָהּ֙ לִנְדֹּ֤חַ עָלָיו֙ גַּרְזֶ֔ן כִּ֚י מִמֶּ֣נּוּ תֹאכֵ֔ל וְאֹת֖וֹ לֹ֣א תִכְרֹ֑ת כִּ֤י הָֽאָדָם֙ עֵ֣ץ הַשָּׂדֶ֔ה לָבֹ֥א מִפָּנֶ֖יךָ בַּמָּצֽוֹר׃רַ֞ק עֵ֣ץ אֲשֶׁר־תֵּדַ֗ע כִּֽי־לֹא־עֵ֤ץ מַאֲכָל֙ ה֔וּא אֹת֥וֹ תַשְׁחִ֖ית וְכָרָ֑תָּ וּבָנִ֣יתָ מָצ֗וֹר עַל־הָעִיר֙ אֲשֶׁר־הִ֨וא עֹשָׂ֧ה עִמְּךָ֛ מִלְחָמָ֖ה עַ֥ד רִדְתָּֽהּ׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

כי ד' אלקיכם ההֹלך עמכם להלחם לכם עם אֹיביכם להושיע אתכם

בתחילת פרק כ' נאמר:

א. כי תצא למלחמה על אֹיבך, וראית סוס ורכב, עם רב ממך, לא תירא מהם, כי ד' אלקיך עמך, המעלך מארץ מצרים.
ב. והיה כקרבכם אל המלחמה ונגש הכהן ודבר אל העם.
ג. ואמר אֲלֵהֶם: שמע ישראל: אתם קרבים היום למלחמה על אֹיביכם, אל ירך לבבכם, אל תיראו, ואל תחפזו ואל תערצו מפניהם.
ד. כי ד' אלקיכם הַהֹלֵךְ עמכם להלחם לכם עם אֹיביכם להושיע אתכם.

יש לשאול על פסוק ד' שלכאורה יש בו כפילות: המלים "להלחם לכם עם אֹיביכם" משמעותם היא: "להושיע אתכם"!

נאמרו על כך שלש תשובות בדברי חז"ל ובמפרשים:

א. הסבר הרמב"ן

כתב הרמב"ן:

ואמר: 'להלחם לכם עם אויביכם' - כי יפילם לפניכם לחרב.
ואמר: 'להושיע אתכם' - שהם ינצלו במלחמה, ולא יפקד מהם איש! כי יתכן שינצחו את אויביהם, וימותו גם מהם רבים, כדרך המלחמות.
ועל כן צעק יהושע בנפול מהם בעי כשלשים וששה איש (יהושע ז, ז-ט). כי במלחמת מצוה שלו לא היה ראוי שיפול משערת ראשם ארצה, כי לד' המלחמה.
והנה הכהן שהוא העובד את ד' יזהירם ביראתו ויבטיחם, אבל השוטרים ידברו בנוהג שבעולם: 'פן ימות במלחמה', כי בדרך הארץ בכל המלחמות ימותו אנשים גם מכת הנוצחים.

לפי הרמב"ן אין כאן כפילות, כיון שיש כאן שתי הבטחות:

ההבטחה הראשונה היא שד' הולך אתנו להלחם באויבינו, כלומר: שאנחנו ננצח אותם.

ההבטחה השניה היא שד' יושיע אותנו, כלומר: שד' ישמור עלינו שלא יהרג אף אחד מאנשינו! הבטחה זו מחדשת הרבה לעומת ההבטחה הראשונה, כיון שבנוהג שבעולם, גם האומה המנצחת מאבדת חלק מלוחמיה, וכאן ד' מבטיח שלא רק שננצח את אויבינו, אלא שאף אחד מחיילינו לא ימות במלחמה!

הרמב"ן הוכיח את הסברו מצעקתו של יהושע אל ד' אחרי שנפלו כשלושים וששה איש במלחמת העי הראשונה. וכי לא ידע יהושע שאנשים נופלים במלחמה?! אלא שבמלחמות המצוה לא היה ראוי שיפול איש, ולכן יהושע צעק אל ד'!

הרמב"ן שאל על עצמו שלכאורה הסברו זה סותר את דברי התורה בסמוך: "פן ימות במלחמה", שמשם מוכח שכן שייך שימותו אנשים מבני ישראל במלחמה!

ענה על כך הרמב"ן שהשוטרים שאומרים: "פן ימות במלחמה", מדברים על מנהגו של עולם, אבל הכהן משוח המלחמה, שהוא עובד ד' בדרגה מיוחדת, מבטיח את בני ישראל שאם הם יהיו ראויים - לא ימות מהם איש, שלא כדרך כל המלחמות!

ב. הסבר הרלב"ג

הסבר אחר כתב הרלב"ג:

ד' שהוא מנהיג אתכם ומשגיח עליכם הנה הוא הולך עמכם למלחמה. רוצה לומר: ששכינתו דבקה בכם להלחם בעבורכם עם אויביכם, או להושיע אתכם מידם, כאמרו: 'ד' ילחם לכם'. והראה בזה המאמר שאם יהיו ישראל ראויים שינצחו אויביהם מפני שקדם [כלומר: שקידתם] בדרכי התורה, הנה ד' יתעלה הולך עמם להלחם בעבורם עם אויביהם. ואם אין ישראל באופן שתדבק בהם כמו ההשגחה הזאת, או שלא שלם עוון אויביהם עדיין, הנה ד' יתעלה הולך עמם במחנה להושיע אותם מיד אויביהם.

גם לפי הרלב"ג אין כאן כפילות, כיון שיש כאן שתי הבטחות:

ההבטחה הראשונה היא שד' הולך אתנו להלחם באויבינו, כלומר: שאנחנו ננצח אותם, כאשר נהיה ראויים.

ההבטחה השניה היא שד' יושיע אותנו, כלומר: שגם אם אין אנו ראויים לנצח את אויבינו, מכל מקום ד' ישמור עלינו שלא ננגף.

יש לציין שלפי הרלב"ג שתי הבטחות מתיחסות לשני מצבים שונים, וההבטחה השניה קטנה מההבטחה הראשונה.

לעומת זאת לפי הרמב"ן מדובר בשתי הבטחות שמתיחסות לאותו מצב, וההבטחה השניה גדולה מההבטחה הראשונה!

ג. הסבר הספרי

הסבר שלישי כתב ספרי כאן (פיסקא קצג), ואף על פי שהוא קדם למפרשים, דבריו הובאו בסוף, כיון שלכאורה דבריו רחוקים מהפשט.

כך כתב הספרי: "להלחם לכם עם אויביכם להושיע אתכם - משרפים ועקרבים ורוחות הרעים".

דברי הספרי נראים רחוקים מאד מהפשט, כיון שהפרשה עוסקת ביציאה למלחמה, ומה ראה הספרי לפרש את הפסוק כאילו אינו שייך למלחמה?

במדרש תנאים לפסוקנו הובאה הדרשה ביתר הרחבה:

להלחם לכם עם איביכם להושיע אתכם - משרפים ועקרבים ומרוחות הרעות. אתה אומר: 'להושיע אתכם - משרפים ומעקרבים ומרוחות הרעות', או אינו מדבר אלא מאיביכם? וכשהוא אומר: 'להלחם לכם עם איביכם', הרי איביכם אמורים, הא מה תלמוד לומר 'להושיע אתכם'? מנחשים ומעקרבים ומרוחות הרוחות.

המדרש רק הסביר שההכרח של הדרשה נובע מהכפילות לכאורה בפסוק, אבל הוא לא הסביר כיצד שייך ההסבר בפשט הפסוק.

כתב על כך המלבי"ם: "...אם כן יהיה עמכם בין להלחם בשבילכם עם אויביכם, ובין להושיע אתכם מיתר רעות שיקרו בעת מלחמה במדבריות, כמו נחשים ועקרבים ורוחות רעות".

לפי המלבי"ם הספרי אכן הסביר את הפסוק על שעת המלחמה, אלא שהוא הרחיב את הדברים גם על כל הסכנות הנוספות האורבות ללוחמים בשעת המלחמה מלבד האויבים שבהם הם נלחמים!

יהי רצון שנהיה ראויים לנצח את כל אויבינו, ואנשינו לא יפגעו, לא מהאויבים ולא מכל שאר הסכנות האורבות ללומים במלחמתם, אלא יחזרו כולם לביתם בשלום.

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך