תנ"ך על הפרק - תהילים קמה - מלכותך מלכות כל עולמים / הרב יוסף אנטמן שליט"א

תנ"ך על הפרק

תהילים קמה

712 / 929
היום

הפרק

תְּהִלָּ֗ה לְדָ֫וִ֥ד אֲרוֹמִמְךָ֣ אֱלוֹהַ֣י הַמֶּ֑לֶךְ וַאֲבָרֲכָ֥ה שִׁ֝מְךָ֗ לְעוֹלָ֥ם וָעֶֽד׃בְּכָל־י֥וֹם אֲבָרֲכֶ֑ךָּ וַאֲהַלְלָ֥ה שִׁ֝מְךָ֗ לְעוֹלָ֥ם וָעֶֽד׃גָּ֘ד֤וֹל יְהוָ֣ה וּמְהֻלָּ֣ל מְאֹ֑ד וְ֝לִגְדֻלָּת֗וֹ אֵ֣ין חֵֽקֶר׃דּ֣וֹר לְ֭דוֹר יְשַׁבַּ֣ח מַעֲשֶׂ֑יךָ וּגְב֖וּרֹתֶ֣יךָ יַגִּֽידוּ׃הֲ֭דַר כְּב֣וֹד הוֹדֶ֑ךָ וְדִבְרֵ֖י נִפְלְאוֹתֶ֣יךָ אָשִֽׂיחָה׃וֶעֱז֣וּז נוֹרְאֹתֶ֣יךָ יֹאמֵ֑רוּוגדולתיךוּגְדוּלָּתְךָ֥אֲסַפְּרֶֽנָּה׃זֵ֣כֶר רַב־טוּבְךָ֣ יַבִּ֑יעוּ וְצִדְקָתְךָ֥ יְרַנֵּֽנוּ׃חַנּ֣וּן וְרַח֣וּם יְהוָ֑ה אֶ֥רֶךְ אַ֝פַּ֗יִם וּגְדָל־חָֽסֶד׃טוֹב־יְהוָ֥ה לַכֹּ֑ל וְ֝רַחֲמָ֗יו עַל־כָּל־מַעֲשָֽׂיו׃יוֹד֣וּךָ יְ֭הוָה כָּל־מַעֲשֶׂ֑יךָ וַ֝חֲסִידֶ֗יךָ יְבָרֲכֽוּכָה׃כְּב֣וֹד מַלְכוּתְךָ֣ יֹאמֵ֑רוּ וּגְבוּרָתְךָ֥ יְדַבֵּֽרוּ׃לְהוֹדִ֤יעַ ׀ לִבְנֵ֣י הָ֭אָדָם גְּבוּרֹתָ֑יו וּ֝כְב֗וֹד הֲדַ֣ר מַלְכוּתֽוֹ׃מַֽלְכוּתְךָ֗ מַלְכ֥וּת כָּל־עֹֽלָמִ֑ים וּ֝מֶֽמְשֶׁלְתְּךָ֗ בְּכָל־דּ֥וֹר וָדֽוֹר׃סוֹמֵ֣ךְ יְ֭הוָה לְכָל־הַנֹּפְלִ֑ים וְ֝זוֹקֵ֗ף לְכָל־הַכְּפוּפִֽים׃עֵֽינֵי־כֹ֭ל אֵלֶ֣יךָ יְשַׂבֵּ֑רוּ וְאַתָּ֤ה נֽוֹתֵן־לָהֶ֖ם אֶת־אָכְלָ֣ם בְּעִתּֽוֹ׃פּוֹתֵ֥חַ אֶת־יָדֶ֑ךָ וּמַשְׂבִּ֖יעַ לְכָל־חַ֣י רָצֽוֹן׃צַדִּ֣יק יְ֭הוָה בְּכָל־דְּרָכָ֑יו וְ֝חָסִ֗יד בְּכָל־מַעֲשָֽׂיו׃קָר֣וֹב יְ֭הוָה לְכָל־קֹרְאָ֑יו לְכֹ֤ל אֲשֶׁ֖ר יִקְרָאֻ֣הוּ בֶאֱמֶֽת׃רְצוֹן־יְרֵאָ֥יו יַעֲשֶׂ֑ה וְֽאֶת־שַׁוְעָתָ֥ם יִ֝שְׁמַ֗ע וְיוֹשִׁיעֵֽם׃שׁוֹמֵ֣ר יְ֭הוָה אֶת־כָּל־אֹהֲבָ֑יו וְאֵ֖ת כָּל־הָרְשָׁעִ֣ים יַשְׁמִֽיד׃תְּהִלַּ֥ת יְהוָ֗ה יְֽדַבֶּ֫ר־פִּ֥י וִיבָרֵ֣ךְ כָּל־בָּ֭שָׂר שֵׁ֥ם קָדְשׁ֗וֹ לְעוֹלָ֥ם וָעֶֽד׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב יוסף אנטמן שליט

מלכותך מלכות כל עולמים

מזמור "תהילה לדוד" שאנו דנים בו זכה למעמד ששמור רק לתפילות מיוחדות מאוד, והוא נאמר שלוש פעמים בכל יום. רש"י (בבלי ברכות ד: ד"ה "שלוש פעמים") מציין שאמירה משולשת זו היא כנגד שלוש תפילות שנאמרות אף הן שלוש פעמים בכל יום. ננסה למצוא הסבר למעמד מיוחד זה של פרקנו.

התלמוד (בבלי, ברכות ד:) דן בסוגיה זו ומביא בשם רבי אלעזר שכל האומר "תהילה לדוד" שלוש פעמים בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא. "מאי טעמא?" שואל התלמוד, מעלה ובודק הסברים אפשריים: "אילימא משום דאתיא באל"ף בי"ת", כלומר אם נאמר שהסיבה היא כי המזמור ערוך לפי סדר אותיות א"ב, אזי מקשה התלמוד: "נימא  'אשרי תמימי דרך' " – הוא פרק קי"ט בתהלים שאף הוא מסודר לפי הא"ב, ומופיעים בו על כל אות שבאל"ף בי"ת שמונה פסוקים הפותחים באותה אות וכוללים דברי שבח וברכה לה' ולתורתו. כך בלשון התלמוד: "דאתיא בתמניא אפין!" היינו יש להעדיף את פרק קי"ט על פני פרק קמ"ה מאחר שהוא משובח יותר, שיש בו א"ב שמונה פעמים. מתרץ התלמוד: "אלא משום דאית ביה" – כלומר בפרקנו מצוי פסוק חשוב – "פותח את ידך", ואולי משום כך אומרים אותו בכל יום. התלמוד ממשיך להקשות שגם הסבר זה לא מתאים, שהרי יש מזמור טוב יותר או לפחות טוב כמוהו, הוא פרק קל"ו, "הודו לה' כי טוב כי לעולם חסדו", הנקרא "הלל הגדול" שמכיל בתוכו את השבח לה' "נותן לחם לכל בשר!" אם כן מסתבר שגם זו אינה הסיבה שיש להעדיף ולקבוע את תהילה לדוד לאומרה כל יום. מסקנת התלמוד היא: "אלא: משום דאית ביה תרתי", אלא מפני שיש בו, בפרקנו, את שתי המעלות: שהוא ערוך לפי אל"ף בי"ת וגם שמצוי בו הפסוק "פותח את ידך". עד כאן הסבר חכמינו לקביעת רבי אלעזר שהאומר תהילה זו בכל יום הרי הוא זוכה לעולם הבא. 

אגב מעניין לציין שלפי גרסת התלמוד ולפי רש"י הנוסח הוא: "כל האומר שלש פעמים בכל יום וכו' " ועל זה כנזכר כתב רש"י שהן כנגד שלוש תפילות עמידה ביום – ערבית שחרית ומנחה, וכנגדן אמירת שלוש פעמים "אשרי... תהילה לדוד": בפעם הראשונה בפסוקי דזמרה, בפעם השנייה בסיום תפילת שחרית, מה שמכונה "אשרי ובא לציון", ובפעם השלישית בתפילת מנחה לפני העמידה.

והנה, כשלימדתי מאמר תלמודי זה קבוצת בנות, עלתה השאלה והתמיהה: הרי בדרך כלל בנות לא אומרות שלוש פעמים "אשרי", ואף בנות שנוהגות להתפלל תפילת מנחה בכל יום, בכל אופן בתפילת שחרית לא נוהגות לומר את התוספות של אחרי עמידה. אם כן מדוע ייגרע חלקן בזכות הזו? ולא מצינו מאן דהוא שיאמר לבנות לומר עוד פעם "אשרי" כדי להשלים למניין השלישייה המזכה לעולם הבא. אם כן הכיצד?

תשובה ראשונית ניתן להציע ולומר כי זכותן של הבנות כה רבה עד כי בדומה למצוות עשה שהזמן גרמן, גם בזה ה' מזכה אותן בקרבתו גם מבלי לומר שלוש פעמים מזמור זה, וממילא זו הוראה לבנים בלבד. תשובה נוספת ואולי מספקת יותר ניתן למצוא בדבריו של רבי עקיבא איגר בגיליונו על הדף. הוא מציין שרבים מהפרשנים (ראש טור רוקח) לא גרסו בלשון התלמוד 'ג"פ' (ג' פעמים – שלוש פעמים) אלא רק "כל האומר בכל יום", ואמירה אחת היא. אם כן בזה הרי נוהגות כולן. 

עד כאן תורף לשון התלמוד והסברו. ננסה עתה לרדת לעומקו של עניין ואולי נגלה פן מחודש באמירת המזמור.

רבנו אבן עזרא בדברי הפתיחה לפרק כותב: " 'ארומימך א-להי המלך' - 'ארומימך' בדיבור ובאמונת הלב, והזכיר 'המלך', כי הוא המלך באמת, וזהו יסוד כל התהילה הזאת". משמעות הדברים, וכן נראה בהמשך הסברו של ראב"ע לפסוקים רבים בפרקנו, כי עיקר המסר והמשמעות של פרק זה הוא להמליך ולהגדיר את מלכותו של ה' עושה שמים וארץ. רוצה לומר, זהו בעצם פרק יסודי בהמלכת ה' על עמו ועל העולם כולו. נביא רק כמה דוגמאות מדברי ראב"ע על ביטויים בפרקנו. "כי מתהילות המלך היותו גיבור"(אבן עזרא תהילים קמה ד) ובהמשך "והנה טעם 'נוראותיך', כי כן ראוי למלך להיות נורא"(אבן עזרא תהילים קמה ו), "גם ראוי הוא שיהיה המלך עושה צדק"(אבן עזרא תהילים קמה ז). כן הלאה לאורך כל הפרק מדגיש ראב"ע את שבחי ה' ביחס למלכותו, והללו מפורשים בפסוק א': "א-להי המלך", בפסוק י"א: "כבוד מלכותך", בפסוק י"ב: "הדר מלכותו" ובפסוק י"ג: "מלכותך מלכות כל עולמים". מסקנתנו היא שזהו פרק המלכות.

כדי לחזק את הגדרת הפרק כפרק המלכות נתבונן במסגרת התפילתית שבה הוא נאמר: "פסוקי דזמרה". למזמורי פסוקי דזמרה יש ברכה לפניהם וברכה אחריהם: "ברוך שאמר" ו"ישתבח". נעיין בנוסח ברכת הפתיחה "ברוך שאמר". הנוסח העיקרי בברכה הוא "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם האל האב... ובשירי דוד עבדך... ונפארך ונמליכך מלכנו (!)... ברוך אתה ה' מלך (!) מהולל בתשבחות". ובסיום, בברכת "ישתבח", גם חוזר עניין המלכות כמובן מעבר לנוסח הזכרת שם ומלכות של כלל הברכות. אנו מברכים "ברוך אתה ה' אל מלך..." ובסיום "מלך יחיד אל חי העולמים". על כן ניתן לומר מפורשות כי ייחודו של הפרק הוא בהמלכת ה' וכל זה כהקדמה וככניסה לתפילה עצמה, תפילת העמידה. 

נציין עוד שני דברים שמחזקים את הרעיון שהצענו. (א) לפני "אשרי" נוהגים לומר את לקט הפסוקים הפותח ב"יהי כבוד ה' " שבו יופיע עניין המלכות בהדגשה: "וְיאמְרוּ בַגּויִם יְהוָה מָלָךְ, יְהוָה מֶלֶךְ יְהוָה מָלָךְ יְהוָה יִמְלֹךְ, לְעֹלָם וָעֶד, יְהוָה מֶלֶךְ עוֹלָם וָעֶד". ברור אפוא כי ההכוונה של מסדרי הסידור היא להוביל את המתפלל למעמד ולשלמות המלכת ה', שהוא פרק ה"אשרי" הצמוד לקטע "יהי כבוד"; (ב) על מנת לחזק את הצעתנו נציין את סיומם של פסוקי דזמרה באמירת "שירת הים", וכבר שאלו רבים מה עניין זה אצל "ובשירי דוד נהללך וכו' ", אלא שלפי הסברנו ברור כי מעמד הסיום של השירה הלא הוא האמירה של ישראל על ים סוף ובהמשך הדורות כי "ה' ימלוך לעולם ועד". במובן זה שירת הים סוגרת את המלכת ה' ששיאה כאמור הוא במזמורנו "תהילה לדוד".

 הכול מוביל לאותה מגמה ולאותה מטרה – מלכות ה', במהרה בימינו, אמן.

  באדיבות מכללת אורות ישראל, מתוך הספר "מאורות תהילים"

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך