תנ"ך על הפרק - במדבר יב - "ותדבר מרים ואהרן במשה על אֹדות האשה הכשית אשר לקח" / הרב איתן שנדורפי שליט"א

תנ"ך על הפרק

במדבר יב

129 / 929
היום

הפרק

מעשה מרים, מעלת נבואתו של משה, עונש מרים

וַתְּדַבֵּ֨ר מִרְיָ֤ם וְאַהֲרֹן֙ בְּמֹשֶׁ֔ה עַל־אֹד֛וֹת הָאִשָּׁ֥ה הַכֻּשִׁ֖ית אֲשֶׁ֣ר לָקָ֑ח כִּֽי־אִשָּׁ֥ה כֻשִׁ֖ית לָקָֽח׃וַיֹּאמְר֗וּ הֲרַ֤ק אַךְ־בְּמֹשֶׁה֙ דִּבֶּ֣ר יְהוָ֔ה הֲלֹ֖א גַּם־בָּ֣נוּ דִבֵּ֑ר וַיִּשְׁמַ֖ע יְהוָֽה׃וְהָאִ֥ישׁ מֹשֶׁ֖הענועָנָ֣יומְאֹ֑ד מִכֹּל֙ הָֽאָדָ֔ם אֲשֶׁ֖ר עַל־פְּנֵ֥י הָאֲדָמָֽה׃וַיֹּ֨אמֶר יְהוָ֜ה פִּתְאֹ֗ם אֶל־מֹשֶׁ֤ה וְאֶֽל־אַהֲרֹן֙ וְאֶל־מִרְיָ֔ם צְא֥וּ שְׁלָשְׁתְּכֶ֖ם אֶל־אֹ֣הֶל מוֹעֵ֑ד וַיֵּצְא֖וּ שְׁלָשְׁתָּֽם׃וַיֵּ֤רֶד יְהוָה֙ בְּעַמּ֣וּד עָנָ֔ן וַֽיַּעֲמֹ֖ד פֶּ֣תַח הָאֹ֑הֶל וַיִּקְרָא֙ אַהֲרֹ֣ן וּמִרְיָ֔ם וַיֵּצְא֖וּ שְׁנֵיהֶֽם׃וַיֹּ֖אמֶר שִׁמְעוּ־נָ֣א דְבָרָ֑י אִם־יִֽהְיֶה֙ נְבִ֣יאֲכֶ֔ם יְהוָ֗ה בַּמַּרְאָה֙ אֵלָ֣יו אֶתְוַדָּ֔ע בַּחֲל֖וֹם אֲדַבֶּר־בּֽוֹ׃לֹא־כֵ֖ן עַבְדִּ֣י מֹשֶׁ֑ה בְּכָל־בֵּיתִ֖י נֶאֱמָ֥ן הֽוּא׃פֶּ֣ה אֶל־פֶּ֞ה אֲדַבֶּר־בּ֗וֹ וּמַרְאֶה֙ וְלֹ֣א בְחִידֹ֔ת וּתְמֻנַ֥ת יְהוָ֖ה יַבִּ֑יט וּמַדּ֙וּעַ֙ לֹ֣א יְרֵאתֶ֔ם לְדַבֵּ֖ר בְּעַבְדִּ֥י בְמֹשֶֽׁה׃וַיִּֽחַר אַ֧ף יְהוָ֛ה בָּ֖ם וַיֵּלַֽךְ׃וְהֶעָנָ֗ן סָ֚ר מֵעַ֣ל הָאֹ֔הֶל וְהִנֵּ֥ה מִרְיָ֖ם מְצֹרַ֣עַת כַּשָּׁ֑לֶג וַיִּ֧פֶן אַהֲרֹ֛ן אֶל־מִרְיָ֖ם וְהִנֵּ֥ה מְצֹרָֽעַת׃וַיֹּ֥אמֶר אַהֲרֹ֖ן אֶל־מֹשֶׁ֑ה בִּ֣י אֲדֹנִ֔י אַל־נָ֨א תָשֵׁ֤ת עָלֵ֙ינוּ֙ חַטָּ֔את אֲשֶׁ֥ר נוֹאַ֖לְנוּ וַאֲשֶׁ֥ר חָטָֽאנוּ׃אַל־נָ֥א תְהִ֖י כַּמֵּ֑ת אֲשֶׁ֤ר בְּצֵאתוֹ֙ מֵרֶ֣חֶם אִמּ֔וֹ וַיֵּאָכֵ֖ל חֲצִ֥י בְשָׂרֽוֹ׃וַיִּצְעַ֣ק מֹשֶׁ֔ה אֶל־יְהוָ֖ה לֵאמֹ֑ר אֵ֕ל נָ֛א רְפָ֥א נָ֖א לָֽהּ׃וַיֹּ֨אמֶר יְהוָ֜ה אֶל־מֹשֶׁ֗ה וְאָבִ֙יהָ֙ יָרֹ֤ק יָרַק֙ בְּפָנֶ֔יהָ הֲלֹ֥א תִכָּלֵ֖ם שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים תִּסָּגֵ֞ר שִׁבְעַ֤ת יָמִים֙ מִח֣וּץ לַֽמַּחֲנֶ֔ה וְאַחַ֖ר תֵּאָסֵֽף׃וַתִּסָּגֵ֥ר מִרְיָ֛ם מִח֥וּץ לַֽמַּחֲנֶ֖ה שִׁבְעַ֣ת יָמִ֑ים וְהָעָם֙ לֹ֣א נָסַ֔ע עַד־הֵאָסֵ֖ף מִרְיָֽם׃וְאַחַ֛ר נָסְע֥וּ הָעָ֖ם מֵחֲצֵר֑וֹת וַֽיַּחֲנ֖וּ בְּמִדְבַּ֥ר פָּארָֽן׃

מאמרים על הפרק


מאמר על הפרק

הרב איתן שנדורפי שליט

"ותדבר מרים ואהרן במשה על אֹדות האשה הכשית אשר לקח"

הקדמה

בפרקנו שלושה חלקים:

חלק ראשון: דיבור מרים ואהרן במשה (פסוקים א-ג).

חלק שני: דברי ד' לאהרן ולמרים (פסוקים ד-ט).

חלק שלישי: עונשה של מרים והדברים שקרו בעקבותיו (פסוקים י-טז).

מאמר קצר זה יעסוק רק בחלק הראשון.

השאלות

על פסוק א' יש לשאול:

  1. על מה בדיוק דברו מרים ואהרן במשה בפסוק א'?
  2. מיהי האשה הכושית? אם היא צפורה - מדוע לא כתוב בקיצור "צפורה" במקום "האשה הכשית אשר לקח"? אם היא אינה צפורה - האם אכן משה לקח אשה נוספת?
  3. מדוע אחרי שנאמר "על אֹדות האשה הכֻּשית אשר לקח", נאמר שוב: "כי אשה כֻּשית לקח"? האם התורה מתכוונת לומר שאכן משה לקח אשה כושית, ומרים ואהרן לא אמרו שקר?
  4. מדוע נאמר: "ותדבר מרים ואהרן במשה"? מדוע לא נאמר: "וידברו מרים ואהרן במשה"?
  5. מדוע דברו מרים ואהרן במשה עכשיו?

על פסוק ב' יש לשאול:

  1. מה הקשר בין הדברים שאמרו מרים ואהרן בפסוק א' למה שאמרו בפסוק ב'?
  2. מה התכוונו מרים ואהרן להוכיח בדבריהם "הלא גם בנו דבר"?

על פסוק ג' יש לשאול:

  1. מדוע אומרת התורה כאן: "והאיש משה ענו מאד מכל האדם אשר על פני האדמה"? מה הקשר בין דברי מרים ואהרן להדגשת פסוק זה?

כאשר מעמיקים להתבונן בדברי רש"י רואים שהוא ענה על כל השאלות, אך לא רק שהוא ענה על השאלות, אלא שגם אפשר למצוא בדבריו מהלך אחד המקשר בין כל התשובות, והוא: אי ידיעתם של מרים ואהרן את גודל מעלתה של נבואת משה, שהיתה בדרגה עליונה כל כך שבגללה הוא היה צריך לפרוש מאשתו, ולימוד ד' אותם ואותנו דבר זה.

כיון שדברי רש"י מסודרים לפי המלים בפסוקים, ולאו דווקא לפי המהלך, סדרנו את דברי רש"י, בצורה שתקל על ראיית המהלך שבדבריו.

א. על מה דברו מרים ואהרן ומדוע, ומה הסיבה לאריכות בתיאור הדברים?

על השאלה הראשונה על מה בדיוק דברו מרים ואהרן במשה בפסוק א' כתב רש"י:

על אדות האשה - על אודות גירושיה.
כי אשה כושית לקח - ועתה גרשה.

על השאלה השניה מיהי האשה הכושית, ואם היא צפורה מדוע לא כתוב בקיצור "צפורה" במקום "האשה הכֻּשית אשר לקח", כתב רש"י:

האשה הכושית - מגיד שהכל מודים ביפיה כשם שהכל מודים בשחרותו של כושי.
כושית - בגימטריא: יפת מראה.

עוד כתב רש"י: "האשה הכושית - על שם נויה נקראת כושית, כאדם הקורא את בנו נאה 'כושי', כדי שלא תשלוט בו עין רעה".

כלומר: "האשה הכֻּשית" היא צפורה, אלא שמרים תיארה אותה במלים "האשה הכֻּשית", כדי להדגיש את יופיה, מסיבה שתתבאר בסמוך.

על השאלה השלישית מדוע אחרי שנאמר "על אדות האשה הכֻּשית אשר לקח" נאמר שוב: "כי אשה כֻּשית לקח", כתב רש"י: "כי אשה כושית לקח - מה תלמוד לומר? אלא יש לך אשה נאה ביופיה ואינה נאה במעשיה, במעשיה ולא ביפיה, אבל זאת נאה בכל".

נראה שכוונתו היא שמרים אמרה שאי אפשר להסביר שמשה פרש ממנה מפני שלא היתה יפה, או מפני שלא היתה נאה במעשיה, כיון שצפורה היתה גם נאה ביופיה וגם נאה במעשיה, ואם כן מדוע משה פרש ממנה? מפני שהוא מחשיב עצמו לבעל מדרגה גבוהה יותר מכל הנביאים, כמו שיתבאר בסמוך בהסבר הפסוק הבא.

על השאלה הרביעית והחמישית מדוע נאמר: "ותדבר מרים ואהרן במשה", ולא נאמר: "וידברו מרים ואהרן במשה", ומדוע דברו מרים ואהרן במשה עכשיו, כתב רש"י: "ותדבר מרים ואהרן - היא פתחה בדבור תחילה, לפיכך הקדימה הכתוב תחילה. ומנין היתה יודעת מרים שפירש משה מן האשה? רבי נתן אומר: מרים היתה בצד צפורה בשעה שנאמר למשה 'אלדד ומידד מתנבאים במחנה' (יא, כז). כיון ששמעה צפורה אמרה: 'אוי לנשותיהן של אלו אם הם נזקקים לנבואה, שיהיו פורשין מנשותיהן, כדרך שפירש בעלי ממני'. ומשם ידעה מרים, והגידה לאהרן".

על השאלה השישית והשביעית מה הקשר בין הדברים שאמרו מרים ואהרן בפסוק א' למה שאמרו בפסוק ב', ומה ה כתב רש"י: "הרק אך - עמו לבדו דבר ד'. הלא גם בנו דבר - ולא פירשנו מדרך ארץ".

על השאלות השמינית מדוע אמרה התורה דווקא כאן "והאיש משה ענו מאד מכל האדם אשר על פני האדמה", לא ענה רש"י בפירוש, אבל רש"י כתב על המלה "ענו": "שפל וסבלן". ונראה שכוונתו במלה "שפל" היא כמו שכתב הראב"ע: "שלא ביקש גדולה על אחיו". והרמב"ן הביא בשם הראב"ע: "ורבי אברהם מפרש ואמר כי הוא לא היה מבקש גדולה על שום אדם, ולא יתגאה במעלתו כלל, אף כי [=קל וחומר] על אחיו, והם חוטאים שמדברים עליו חנם".

כלומר: התורה מציינת שפרישתו של משה מאשתו לא נעשתה ח"ו מחמת גאוה שמשה החשיב את עצמו לבעל מעלה שאין בו, אלא להיפך, משה היה ענו מכל אדם, ופרישתו מאשתו נעשתה מחמת מדרגת נבואתו העליונה, שדרשה פרישה זו, כפי שיבואר בסמוך (פ"ב ופ"ד).

סיכום הפרק

מרים שמעה כעת מצפורה שמשה פרש ממנה, וכיון שמרים לא ידעה את גודל מעלתה של נבואת משה, שהיתה בדרגה עליונה כל כך שבגללה הוא היה צריך לפרוש מאשתו, וצפורה היתה נאה גם במעשיה וגם ביופיה, כך שמחמת עצמה לא היתה למשה סיבה לפרוש ממנה, מרים חשבה שמשה עשה זאת מחמת גאוה, שהרי גם היא וגם אהרן היו נביאים והם לא פרשו מבני זוגם, ולכן דברה על כך עם אהרן. התורה מציינת שפרישתו של משה מאשתו לא נעשתה ח"ו מחמת גאוה שמשה החשיב את עצמו לבעל מעלה שאין בו, אלא להיפך, משה היה ענו מכל אדם, ופרישתו מאשתו נעשתה מחמת מדרגת נבואתו העליונה, שדרשה פרישה זו.

בכך ענה רש"י על כל שמונה השאלות!

פירושים על הפרק


פירוש על הפרק


תנ"ך על הפרק

תנ"ך על הפרק

תוכן עניינים

ניווט בפרקי התנ"ך